13 бер. 2011 р.

Відео вибуху на японській АЕС Фукусіма

via BBC - На атомній АЕС Фукусіма-1 в результаті землетрусу стався потужний вибух.
Рівень радіації після вибуху на японській АЕС "Фукусима-1" не перевищений.
Про це заявив генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РІА Новини.
За словами Едано, вибух стався між оболонкою, що захищає стержні реактора, і зовнішньою стіною блоку. Металеву оболонку, що захищає ядерний вміст реактора, не пошкоджено. Зруйновано тільки зовнішні стіни блоку. Рівень радіації на станції знижується, підкреслив генсек уряду.
Він уточнив, що якщо за першими вимірами, зробленими після вибуху, рівень радіації біля станції становив 1,015 мілізіверт на годину, то до 18.00 (11.00 за київським часом) рівень становив 0,705 мілізіверт на годину. (У зівертах вимірюється рівень впливу радіації на біологічні тканини. Природний радіаційний фон становить близько 2,4 мілізіверта на рік).
Юкіо Едано пояснив, що зруйновані стіни блоку - це сама зовнішня частина захисту реактора. А оболонку, яка захищає самі стержні реактора, не пошкоджено. У результаті успішно проведеної операції зі зниження тиску в ній небезпеку її руйнування нейтралізовано.
Генсек пояснив, що розширення зони евакуації навколо станції до 20 кілометрів має превентивний характер і передбачає найгірший розвиток подій. На цей момент загрози життю та здоров'ю людей немає. Едано вибачився перед жителями, що потрапили у зону евакуації, за турботу, однак просив уважно стежити за інформацією і дотримуватися вказівок про евакуацію.- via УКРІНФОРМ. Найбільш вразливою ланкою виявилась резервна система енергозабезпечення самої АЕС та системи охолодження реакторів.Будемо сподіватись, що трагедії Чорнобиля вдастся уникнути.
- За повідомленнями ВВС :
Повідомляють про хмару диму над АЕС і кажуть, що четверо працівників станції було поранено.
За словами речника японського уряду, в результаті вибуху було пошкоджено зовнішні стіни споруди, всередині якої розташований ядерний реактор, але металевий контейнер довкола реактора, за його словами, лишився неушкоджений.
Евакуйованих із "зони" перевіряють на радіацію
Речник твердить, що після вибуху не було зареєстровано підвищення рівня радіації довкола АЕС, розташованої за 250 км на північ від Токіо.
Фахівці закачують морську воду, аби охолодити реактор.
Раніше посадовці застерігали про можливість руйнування реактора після того, як внаслідок землетрусу відмовила система охолодження. Біля АЕС було виявлено виток радіації.
Міжнародне Агентство з атомної енергетики намагається отримати інформацію про вибух.
Японська влада розширила евакуаційну зону довкола пошкодженої АЕС до 20 км. Але кореспондент Бі-Бі-Сі каже, що поліція зупинила його за 60 км від об’єкту.
Поліція застерегла кореспондента, що далі їхати надто небезпечно. За словами нашого кореспондента, із зони довкола АЕС прямує багато автобусів та автомобілів.
Японії
Узбережжя Японії спустошене землетрусом і цунамі
В Японії відбувається масштабна рятувальна операція після землетрусу потужністю 8,9 балів, в результаті якого, за оцінками, загинули 1300 людей.
Землетрус спричинив цунамі, яке завдало нищівної шкоди північно-східному узбережжю Японії.
Згідно з одним із повідомлень, у портовому місті Мінамісанріку невідомо про долю 10 тисяч людей.
Кореспондент Бі-Бі-Сі, який перебуває в місті Сендаі, каже, що спустошення внаслідок землетрусу і цунамі викликають шок: величезні контейнери, які перевозять на суднах, розтрощили будинки і біля порту й досі палають пожежі.
Понад 200 тисяч людей перебувають у тимчасових притулках.
Японський уряд відрядив на допомогу населенню 50 тисяч вояків, понад 100 кораблів та літаків.
Вибух на АЕС у Фукушімі нагадав дві ядерні аварії – на Чорнобильській АЕС 1986 року і вибух на АЕС у США 1979 року.
В обох випадках надмірні температури спричинили до руйнування серцевини ядерного реактора. Постає питання - чи сталося щось подібне у Фукушімі?
За словами нашого кореспондента, загроза на АЕС-1 у Фукушімі залишається.
АЕС закрили після землетрусу як запобіжний захід. Але система охолодження відмовила, бо втратила живлення. Причина наразі - невідома.
Всередині бетонної споруди з реактором піднявся тиск і влада випустила радіоактивну пару, аби тиск зменшити. Це не спрацювало.
У результаті дах над контейнером з реактором зірвало вибухом. Стався виток радіації. Але влада твердить, що контейнер, всередині якого міститься реактор, непошкоджений. Хоча, якщо паливо всередині реактора продовжує горіти, то це може спричинити значно серйозніший виток радіації.
Японський прем’єр-міністр оголосив надзвичайний стан на території довкола двох АЕС у Фукушімі.

via BBC,УКРІНФОРМ,РІА Новини.

Немає коментарів:

Дописати коментар